Eдин от водещите оперни
режисьори в България

Нина Найденова има над 50 постановки като режисьор в оперите в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Музикален театър София, Македонска опера и балет и над 70 представления играни в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия и САЩ.

Творчески директор на фестивала Опера Опен

От октомври 2013 г., Нина Найденова е директор на Държавна опера – Пловдив. Развива културна стратегия за дейността на институцията, като само за 3 години я извежда като водещ оперен театър в страната.

Създател и творчески директор на фестивала OPERA OPEN провеждащ се на Античен театър Пловдив, на който гостуват едни от най-големите оперни певци със световна кариера и се създават постановки с национално значение и висок европейски имидж.

Активно участва в подготовката на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

Oбразование и академична дейност

Специализира оперна режисура в операта LA SCALA, Милано. По програма на ЕС „Еразмус” специализира и семиотика на киното в института IULM, Милано, Италия.
Защитава докторска дисертация в областта на музикалната семиотика. Завършва с магистърска степен оперна режисура в НБУ.
Има две специализации в областта на артмениджмънта – „Американски театрални модели на управление” и „Управление на културни институти“.
Нина Найденова е доцент в Нов Български Университет, където преподава оперна режисура, актьорско майсторство и семиотика на изкуствата.